fredag den 27. juni 2014

Hurtig hyldeblomstthe





For en uges tid siden var jeg ude for at plukke hyldeblomster til min hyldeblomstlikør og kom til at plukke et par skærme for meget. Det ville være synd bare at smide dem ud, så jeg prøvede at se om de ikke kunne blive til en kop the. Theen smagte helt fint, men det var en varm dag, så jeg prøvede at hælde isterninger i og gøre det til en isthe og det fungerede også helt fint!

Jeg var til skriftlig eksamen i tirsdag, hvor det var en kombi af kemi, biokemi, hæmatologi og patologi/fysiologi. Vi får først svar i starten af august, fordi der er ekstern censor på - det vil sige at opgaverne skal rettes af en censor på skolen, sendes til en ekstern censor, der godkender rettelserne og derefter sendes tilbage til skolen igen. Men jeg synes det gik godt, så jeg er optimistisk!

4 kopper
Det skal du bruge:
4 store hyldeblomstskærme
1 liter kogende vand
Citronskiver
Evt. lidt honning


Sådan gør du:
Skyld skærmene godt og hæld det kogende vand henover. Lad det stå og trække i 10-15 minutter og sigt blomsterne fra. Smag theen til med lidt honning og læg en citronskive i hver kop. Lad evt. theen køle af og bland den med en masse isterninger.

søndag den 22. juni 2014

Hyldeblomstlikør - vil du være med?




Jeg er i øjeblikket i gang med at eksperimentere med hyldeblomstlikør. Jeg er ret spændt på, hvordan det ender, men det er jo næsten synd at resultatet først kommer på bloggen når hylden er afblomstret -   så er der et helt år, til chancen for at lave det igen byder sig. Men nu får I i hvert fald chancen for at være med og så laver jeg et nyt indlæg, når likøren er færdig.

Det skal du bruge:
6 store hyldeblomstskærme
1 flaske vodka (70 cl)
2 usprøjtede citroner - skallen heraf
4 store spsk honning
2 vanillestænger


Sådan gør du:
Skyl hyldeblomsterne godt og klip blomsterne af stilken. Hæld vodkaen over blomsterne i en krukke eller flaske, der kan holde tæt - fx en krukke med patentlåg. Lad det stå i 2-4 dage.

Hæld den halvfærdige likør gennem et kaffefilter eller viskestykke, så alle blomster bliver filtreret fra.  Lad gerne blomsterne stå og dryppe godt af, så det hele kommer med.
Flæk vanillestængerne og smid dem i krukken sammen med citronskal og honning. Når hyldeblomsterne er dryppet godt af, hældes likøren tilbage i krukken - honningen skal ikke nødvendigvis opløses, det skal bare stå og passe sig selv. Lad det stå og trække i en måned, inden det sidste filtreres fra og likøren er klar til at blive drukket.

Jeg har hapset opskriften fra http://olgasmad.blogspot.dk

fredag den 20. juni 2014

Vegansk sushi med marineret tofu og spicy mayo








Da jeg første gang hørte om mayonnaise i sushi, var jeg meget skeptisk. Jeg forbinder sushi som noget frisk og let, og mayonnaise som noget tungt og fedt - så de var hinandens modsætninger. Men det fungerer altså alligevel godt sammen, på en eller anden mærkelig måde. Mayonnaisen tynger slet ikke det friske, så det føles stadig som om at man spiser sushi.
For et år siden prøvede jeg at lave mayonnaise første gang. Det var ikke ligefrem en succes. Konsistensen blev som den skulle være, men det smagte alt for meget af olie. Jeg har ikke turde give mig i kast med det siden, men så faldt jeg over en opskrift på en spicy mayo, som oven i købet var vegansk. Den virkede nem at lave, så jeg prøvede og resultatet var helt som det skulle være. Der er jo ikke æg i, så de knuste hørfrø fungerer som bindemiddel. Man kan også prøve med hele hørfrø, men jeg tror ikke det giver samme resultat - når jeg laver hørfrø-æg, giver de knuste hørfrø også et meget bedre resultat end de hele.

Og så er der tofuen. Det har jeg aldrig rigtig tudet købe, for hvad skulle jeg bruge det til og hvad skulle jeg gøre for at give det smag? Jeg søgte gode råd i en vegansk mad-gruppe på Facebook (Tjek den ud her) og fik at vide, at en tofu er meget vandet og derfor skal drænes så meget som muligt, inden den kan suge en marinade til sig - og at den desuden skulle steges INDEN marineringen. Det synes jeg lød lidt mærkeligt, men jeg prøvede alligevel - det skulle vist være for at trække endnu mere væske ud. Næste gang tror jeg dog at jeg vil nøjes med at stege EFTER marinering og så se, hvordan det ender, for jeg synes ikke at smagen var trukket vildt meget ind.

Ja ja, eksperimenter er der jo nok af i det lille køkken.


Det skal du bruge:
Marineret tofu
Fast tofu - jeg brugte den fra Urtekram
Sød chilisauce
Olie
Salt og peber

Spicy mayo
1 dl soyamælk uden smag
1,5 spsk knust hørfrø eller HUSK
2 tsk sukker
2 tsk dijonsennep
1/4 tsk røget paprika
1/2 Sambal Oelek eller anden stærk chilisauce
1 spsk hvidvinseddikke
1 spsk citronsaft
Raps- eller solsikkeolie

Sushiris
Nori-tang
Grøntsager i stave


Sådan gør du:
Kog risene efter anvisningen på pakken og lad dem køle ned. På de fleste pakker står der at der skal risvinseddikke i de færdigkogte ris, men det er ikke nødvendigt - de klistrer fint uden.

Marineret tofu
Skær tofuen i mindre stykker og tør det godt i køkkenrulle. Steg det enten i lidt olie med salt og peber eller læg det i en pose med chilisaucen med det samme. Lad det trække i køleskabet i flere timer. Steg det nu på panden til tofuen er sprød - hvis du stegte det inden marineringen, så skal det ikke have så lang tid.

Spicy mayo
Bland soyamælk og hørfrø sammen og blend det godt i ca. 1 minut - du kan med fordel bruge en stavblender. Bland sukker, sennep, paprika og chili i og blend det til det er godt blandet. Tilsæt eddikke og citronsaft og blend det i 30-60 sekunder, til det er blevet homogent. Olien tilsættes 2 spsk ad gangen og der blendes i mindst 30 sekunder mellem hver tilsætning. Lad det gerne stå et par sekunder inden du tilsætter det næste, så mayonnaisen lige når at sætte sig lidt og du kan se, om der skal mere olie i. Når konsistensen er blevet som den skal være (jeg tror jeg brugte omkring 1 dl), smages til med salt, paprika og chili. Dæk skålen til med film og stil det i køleskabet et par timer, så mayo'en kan sætte sig inden servering.

Samling af sushi
Pres lidt sushiris på et stykke tang, med undtagelse af de sidste 2-3 centimeter, hvor rullen skal lukkes. Husk at fugte dine fingre, så risen ikke klistrer fast! Smør et lag mayo ud på risen, læg et par grøntsagsstave og tofu på og rul det stramt sammen. Fugt tangen ved lukningen, så den "limes" og fugt også gerne rullen hele vejen rundt, så tangen bliver blød. Når du skal skære rullen i skiver er det ligeledes vigtigt at skylle kniven med koldt vand af og til, så risene ikke klistrer fast til den.

Server med soya og evt. lidt af det mayo der er tilovers.

torsdag den 12. juni 2014

Mikuna - Aarhus' nye perle!










I går besluttede jeg mig for at tage på Mikuna og købe take-away med hjem. Mikuna er en ny vegansk cafe, som åbnede for 2 måneder siden. Mikuna er 100% vegansk, 80% økologisk og 100% lækker, som de selv skriver på deres hjemmeside. De har desværre ikke åbent til længere end kl. 18, men på sigt vil de gerne udvide åbningstiden, så man kan sidde derinde og spise sin aftensmad.

Min menu bestod af en Burger'n og et stykke jordbærtærte. Burger'n er en lækker bolle med en ko-fri bøf, hjemmerørt mayo, husets pickles, stegte løgringe og chilimarmelade. Man kan også få et stykke vegansk ost i for 5 kr. ekstra, men mine tidligere erfaringer med vegansk ost har ikke været de bedste, så det sprang jeg over. Burgeren kostede derfor 80 kr og jordbærtærten, som i øvrigt var som små bidder af himlen, kostede 25 kr. Jeg havde en del brosten på vej hjem, så jordbærtærten var ikke i den bedste form da jeg kom hjem - den var slet ikke så smattet da jeg hentede den på caféen. Alt på menuen tilbydes som take-away, hvis man ikke vil sidde på caféen og spise det. Læs meget mere på mikuna.dk

fredag den 6. juni 2014

Havregrød á la gulerodskage






Som jeg sikkert tidligere har nævnt, så elsker jeg at finde nye varianter af havregrød, så jeg ikke helt får det samme at spise hver morgen - jeg kører nemlig hurtigt træt i min morgenmad og så ender det med at jeg helt skipper den. Den her smager rent faktisk af gulerodskage, så den kommer lige op på min favoritliste!


1 person
Det skal du bruge:
1 dl havregryn
2 dl vand
1 mellem gulerod, revet groft
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemomme
En knivspids stødt nellike
En knivspids salt
1 spsk sirup

Soyayoghurt naturel
Hakkede nødder


Sådan gør du:
Bland havregryn, vand, gulerod, krydderier og sirup sammen i en gryde og kog det op. Skru ned for varmen når det koger og lad det stå til havregrynet har suget al væsken til sig. Server med lidt soyayoghurt og hakkede nødder på toppen.

mandag den 2. juni 2014

Rød karryret med squash





Jeg synes efterhånden det begynder at ske lidt for tit, at jeg må undskylde for fravær. Jeg skal prøve at blive bedre til at få lagt lidt lækre ting op på bloggen, men lige for tiden har jeg faktisk ikke så meget at gøre godt med. Jeg skal nemlig flytte om to uger, så jeg er ved at tømme godt ud i skabet og skuffen og spiser egentlig mest bare reste-mad. Men jeg har da lige fundet lidt i gemmerne, som jeg har glædet mig til at dele: en rigtig lækker (og spicy!) karrygryde!

4 personer
Det skal du bruge:
4 fed hvidløg
Et stykke frisk ingefær (ca. 2x2 cm)
1 tsk karry
1 tsk chili
1/2 tsk gurkemeje
3 spsk rød karry-pasta
3 spsk peanutbutter
1 squash
2 røde peberfrugter
1 dåse hakkede tomater
1 stor dåse kokosmælk

Bulgur
Koriander


Sådan gør du:
Riv ingefæret og steg det i lidt varmt olie på en pande eller i en gryde. Tilsæt de tørre krydderier. Tilsæt kokosmælk og rør karry-pasta og peanutbutter ud i det. Skær squash og peberfrugter i mindre stykker og hæld det på panden sammen med de hakkede tomater. Tilsæt kokosmælken og lad det hele simre i 10-15 minutters tid, til sovsen begynder at tykne.
Spis den færdige karry med lidt bulgur og lidt frisk koriander på toppen.