fredag den 23. maj 2014

Müslibarer med chokolade






Okay okay, müslibarer med chokolade er måske ikke lige det bedste at give sit barn (eller sig selv) med i madpakken. Jeg spiser heller ikke min müslibar om morgenen, men om eftermiddagen, hvor kagetrangen begynder at sætte ind. Og der passer den altså perfekt sammen med et par æblebåde og evt. en kop the.

Det skal du bruge:
120 g mørk chokolade
1 dl soyamælk
4 spsk peanutbutter
3 tsk vanille
3 spsk sirup
5 dl havregryn
1 dl frø - jeg brugte en blanding af chiafrø og hørfrø


Sådan gør du:
Smelt chokolade, soyamælk og peanutbutter over vandbad eller i mikroovn. Bland de andre ingredienser i og rør godt rundt så det hele bliver dækket af chokoladeblandingen. Pres det ned i en beklædt form inden det bliver alt for koldt. Stil det i køleskabet og skær det ud i små barer.

tirsdag den 20. maj 2014

Hjemmelavede kammerjunkere med et twist






Sommeren er endelig ved at være over os - og hvor er det altså bare skønt! Jeg er stoppet i praktik og er kommet tilbage på skolen, så det er begyndt at være lyst når jeg står op om morgenen. Det giver lige et ekstra spark til motivationen at jeg hverken skal have lys på cyklen eller det helt store overtøj på. Og så kan vi tage et tæppe med i skole og spise frokost ude på græsset. Oh yes, life is good!

Twistet i kammerjunkerne her kommer fra kardemommen, der giver en lækker, krydret smag. Selve koldskålen har jeg lavet ved at blende lidt vanille-soyamælk (den blå fra Naturli') med frosne blåbær. Det bliver en farlig farve, men det smager dejligt. Jeg kom måske også til at spise kammerjunkerne som småkager til min eftermiddagsthe.....

~80 stk.
Det skal du bruge:
140 g blød margarine
275 g hvedemel
100 g sukker
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker
1 tsk kardemomme
En knivspids salt
1 citron - skallen heraf
1/2 soyamælk
1 æg - jeg brugte et hørfrø-æg (1 spsk knust hørfrø og lidt varmt vand, lad det stå et par minutter)


Sådan gør du:
Ælt margarinen ind i sukkeret og melet, til du får en smuldrende masse. Ælt bagepulver, vanille, kardemomme, salt og revet citronskal med i det. Bland mælk og æg i og bland godt til dejen kan samles uden at smuldre. Sæt dejen i køleskabet i 15 minutter (gerne længere) og tænd for ovnen på 225 grader.
Rul dejen ud i en lang pølse og skær den ud i stykker på størrelse med en tommelfingernegl - ligesom når du laver pebernødder. Rul stykkerne runde mellem hænderne og tryk dem flade på en beklædt bageplade. Smid dem i ovnen i 10 minutters tid til de er gyldne. Lad dem køle af inden du bruger dem og opbevar dem ellers i en tætsluttet kagedåse.

søndag den 18. maj 2014

Sandwich med kikærte-tomat-creme









2 sandwiches
Det skal du bruge:
2 dl kikærter (udblødte og kogte eller fra dåse)
10 soltørrede tomater
1 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
Salt

2 boller
1 avocado
Lidt koriander


Sådan gør du:
Hæld lidt kogende vand over tomaterne (medmindre de har ligget i olie, så er de klar til brug) og lad det stå i 10 minutters tid.
Blend kikærter, udblødte tomater, hvidløg, olivenolie og salt til konsistensen er glat. Hvis det stadig er for tørt, kan du tilsætte noget af vandet fra tomaterne.
Smør bollerne med cremen og pynt med avocado og koriander.

tirsdag den 13. maj 2014

Portobello Pizza







Jeg er flittig bruger af hjemmesiden Pinterest, hvor man kan finde inspiration til alverdens ting og sager - blandt andet mad. For et godt stykke tid siden så jeg et billede med en portobellosvamp, som var brugt som en form for pizzabund. Nu havde jeg tilfældigvis lidt tomatsauce i fryseren, så det måtte jeg da også lige prøve. Succes!

Portobello er egentlig bare en lidt forvokset champignon, den er cirka på størrelse med en håndflade. Den er rigtig god som en sund pizzabund, for den indeholder kun 25 kalorier pr. 100 gram! Ikke nok med det, så indeholder den også de gode stoffer Selen og Niacin. Da jeg var på højskole brugte vi stegte portobellosvampe som burgerboller og det var faktisk også rigtig lækkert. De er nemlig meget kødfulde og skulle også være gode i vegetariske gryderetter.


4 personer
Det skal du bruge:
1 fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater
1 pakke portobellosvampe (4 stk)
4 forårsløg
Lidt revet ost


Sådan gør du:
Hak hvidløget fint og steg det i lidt olie på en pande. Det skal ikke tage alt for meget. Hæld tomaterne på og lad det simre til det meste væske er væk - eller til konsistensen er som du ønsker.
Tænd for ovnen på 200 grader.
Vask svampene og fjern stilkene. Læg dem i et fad med bunden i vejret. Kom lidt tomatsauce på, skiveskårede forårsløg og lidt revet ost. Smid dem i ovnen i ca. 10 minutter.

lørdag den 10. maj 2014

Hvedeknopper uden æg






Normalt er jeg ikke den store fan af hvidt brød, men én gang om året er der en undtagelse: Store Bededag! Jeg er vild med at man lige kan ane kardemommen - måske fordi jeg forbinder kardemomme med jul og jeg elsker jul! Jeg kører simpelthen hvederne ind én efter én.
Jeg køber ikke selv æg, men det er ikke den helt store udfordring at bage brød uden æg. Det er faktisk kun når man bager brød selv, at man kommer æg i - både lokale bagere, større bagerier og industribagerier bruger ikke æg i deres brød.


16  hveder
Det skal du bruge:
50 g gær
5 dl lunkent vand
2 tsk salt
4 spsk sukker
4 tsk kardemomme
200 g blødt margarine
1 kg hvedemel


Sådan gør du:
Opløs gøren i vandet og lad det stå lidt. Bland salt, sukker og kardemomme godt sammen med melet. Smuldr margarinen heri og bland det godt. Hæld vandet i og rør godt rundt. Ælt godt og grundigt til dejen er blød og smidig. Dæk til med et fugtigt viskestykke og stil til hævning et lunt sted i 45 minutter.

Tænd for ovnen på 200 grader.
Slå dejen ned og form den til 16 boller. Læg dem tæt i en beklædt bradepande med høje sider, så de får den rigtige form. Varm en gryde med vand op til vandet begynder at fordampe, men uden at det koger. Sæt bradepanden på gryden og lad hvederne efterhæve på denne måde i 15 minutter - det skulle gøre dem ekstra luftige.
Pensl evt. hvederne med lidt vand og smid dem i ovnen i 15-20 minutter til de er let gyldne. Nyd dem lune eller ristede med lidt hjemmelavet marmelade - fx denne lækre hindbær-rabarber marmelade!


TIP: Hvis du gerne vil have helt almindelige boller, kan du bare udelade kardemommen.

fredag den 2. maj 2014

Daddelkugler






Hvis du har lyst til en hurtig snack, så er daddelkuglerne her det oplagte valg! De er ikke proppet med sukker (der er i hvert fald ikke tilføjet noget) og kokosolien er slet ikke så farlig som den måske lyder. Den er god på alle mulige måder, blandt andet med dens store indhold af mellemkædede fedtsyrer, der er nemme for kroppen at optage og derfor bruges som energi i stedet for at blive lagret som fedt. Så der er ingen grund til at have dårlig samvittighed over at snacke lidt om aftenen. Eller om eftermiddagen. Eller alle mulige andre tidspunkter.

~10 små kugler
Det skal du bruge:
8 saftige dadler (uden sten)
1 spsk kokosolie
3 spsk kakaopulver
1 knivspidt salt
Lidt kokosmel


Sådan gør du:
Blend dadler, kokosolie, kakaopulver og salt. Tril det til små kugler og rul dem i kokosmelet. Spis dem med det samme eller stil dem i køleskabet i en halv times tid. Jeg foretrækker dem efter lidt tid i køleskabet, for så er de mere faste.