mandag den 30. december 2013

Bøffer af hvide bønner





Nå, nu er det da vist på tide at komme tilbage fra juleferie!
Jeg elsker at opdage nye former for bøffer og deller, som man kan bruge i pitabrød, burgere eller bare som almindelige frikadeller. Jeg behøver vist ikke prædike om bønnernes gode egenskaber mere, det har I hørt nok om ;o) Men de er virkelig lækre til alt: i supper, salater, som bøffer eller som smørepålæg.

4 bøffer
Det skal du bruge:
1 løg, hakket
1 fed hvidløg, hakket
1 citron, skallen heraf
1 tsk tørret timian
1/2 tsk salt
400 g butterbeans (også kendt sam Limabønner) - udblødt og kogt
En håndfuld frisk persille, hakket
1 æg (Jeg brugte 50 g hørfrøslim, for at gøre det vegansk)
100 g rasp


Sådan gør du:
Varm en pande op med en sjat olie og steg løg og hvidløg i 2 minutter. Rør timian, citronskal og salt i og hæld det op i en blender. Tilføj bønner, persille, æg og rasp og blend et kort øjeblik. Jeg kan godt ide at der er lidt klumper, men det er selvfølgelig en smagssag, hvor glat farsen skal være. Form farsen til 4 bøffer og steg dem i varm olie til de er varme hele vejen igennem.

TIP: Hvis du vil have en mere gylden skorpe, så kan du vende bøfferne i lidt hvedemel inden du steger dem.

mandag den 23. december 2013

Osso Bucco




Da jeg fortalte folk rundt omkring mig, at jeg ville lave vegansk osso bucco, blev jeg angrebet fra alle sider. For der SKAL altså være kød/marv i osso bucco, det betyder jo praktisk talt "knoglens hul". For MIG er det her osso bucco, ligesom jeg også stadig kalder min pastasauce for kødsovs, mine ris-deller for frikadeller og mine bønne-bøffer for bøffer. Men sådan er det jo nok bare, det er svært at få folk til at tænke ud af boksen og tænke, hvordan man kan erstatte kød i en verden, hvor det er hvad hele måltidet handler om. Men jeg tror (og håber) ikke at der går mange år, før folk bliver nødt til det.

4 personer
Det skal du bruge:
225 g perleløg (friske eller syltede)
3 store gulerødder
1 spsk karry
2,5 dl rødvin
4 dl grøntsagsbouillon
1 dl persille
2 tsk friskpresset citronsaft
1 spsk olie

Serveres med kartoffelmos


Sådan gør du:
Tænd for ovnen på 175 grader.
Hvis du bruger friske perleløg, skal de lige koges i 1 minut i lidt vand, hvorefter de skrælles.
Varm en gryde eller ovnfast pande op med lidt olie. Skær gulerødderne i passende stykker og steg dem i olien med lidt salt og peber. Steg ved middel varme i ca. 5 minutter på hver side. Tilsæt perleløg og karry og steg videre i 1 minut. Tilsæt vin og lad det simre i yderligere 3 minutter. Tilsæt nu bouillon og kog det op. Hæld det over i et ovnfast fad eller lad det blive i den ovnfaste stegepande og smid det i ovnen i ca. 75 minutter. Vend gulerødderne jævnligt, så de bliver godt møre. Smag sovsen til med salt og peber.
Rør persille, citronsaft og olie sammen til en dressing i en lille skål. Server osso bucco'en med kartoffelmos og lidt dressing på toppen. Buon appetito!

søndag den 15. december 2013

Penne arrabiata


I må rigtig meget undskylde, at jeg ikke er så aktiv på bloggen lige for tiden. Jeg er inde i en rigtig pressen periode med praktik og den sluger simpelthen al min tid og energi - så bloggen kommer desværre i sidste række.

Opskriften her er egentlig gammel, men jeg har aldrig fået den postet. Jeg lavede den sammen med en veninde, der var vegetar før jeg blev det. Jeg rystede lidt på hovedet da hun fortalte mig, at hun var blevet vegetar, men der gik jo alligevel ikke mere end et halvt års tid, før jeg selv blev det.

4 personer
Det skal du bruge:
250 g penne
En sjat olie
6 fed hvidløg
1 tsk tørret chili (knust, flager eller pulver)
4 tomater
1 dåse flåede tomater
1 tsk sukker
½ citron - revet skal heraf
1 dl hakket persille
Revet parmesan


Sådan gør du:
Kog pennene al dente.
Hak hvidløg fint og steg det kort i olien sammen med chilien. Hak tomaterne fint og tilsæt til hvidløgene. Steg et par minutter. Tilsæt de flåede tomater. Smag til med sukker, salt og peber og lad det simre i 30 minutter.
Tilsæt ca. 1 dl af kogevandet til tomatsovsen og tilsæt persille og citronskal. Rør sammen med pennene og server med revet parmesan.

søndag den 8. december 2013

Pasta med bagt tomatsauce




Nogle siger, at den mest simple mad som regel også er den bedste. Det ved jeg nu ikke, men det her er en af de lækreste tomatsaucer jeg har smagt og den er SÅ nem at lave!

Jeg beklager den dårlige kvalitet af billederne, det skulle lige gå lidt hurtigt med at få dem taget. Jeg tager nok nogle nye en anden dag!

2 personer
Det skal du bruge:
125 g pasta (jeg ville foretrække frisk pasta)
400 g cherrytomater
2 rødløg
1 hvidløg (ja, et helt hvidløg!)
1 spsk balsamico
2 spsk olivenolie
Parmesanost
Basilikumblade


Sådan gør du:
Kog pastaen i en gryde.
Tænd for ovnen på 200 grader.
Skær cherrytomaterne i halve og læg dem i et ovnfast fad med den skårne side opad. Skær løgene i halve, skær de yderste milimeter af enden med "hår" af og pil dem. Skær dem i både og læg dem og i fadet - enden med "hår" samler løget og forhindrer det i at falde fra hinanden. Skær toppen af hvidløget og smid det ligeledes i fadet. Hæld olie og balsamico hen over ed lidt friskkværnet salt og peber. Ryst fadet godt og smid det i ovnen. Jeg kan faktisk ikke huske, hvor længe jeg gav dem, måske omkring 15 minutter. Tomaterne må gerne begynde at blive lidt mørke på toppen, men de skal ikke være mørke hele vejen igennem.

Hæld vandet fra pastaen og gem en lille smule af det.
Tag tomaeterne ud af ovnen og pres på hvidløget, så selve hvidløgsfeddene bliver presset ud. Når man bager hvidløg bliver de helt bløde og søde. Mos det hele med en gaffel og tilsæt lidt af pastavandet. Bland det godt sammen med pastaen og server med lidt frisk parmesan og basilikumblade på toppen.

fredag den 6. december 2013

Granola



Granola er en slags honningristen müsli og har været meget populært de seneste år. Man kan lave sin egen personlige version, alt efter hvad man har lyst til om morgenen. Jeg ville egentlig også have haft mandler i, men det glemte jeg at købe.
Jeg havde til en uges tid med den mængde, jeg har brugt her, men man kan sagtens lave en større portion ad gangen og opbevare i en lufttæt beholder.

Det skal du bruge:
4 spsk honning
1 dl mandler
1 dl græskarkerner
1 dl hørfrø
1/2 dl kokosmel
2 dl grovvalsede havregryn
1 dl tranebær


Sådan gør du:
Smelt honningen på en pande og tilsæt de øvrige ingredienser. Lad det hele bliver fedtet godt ind i honningen og hæld det over på et stykke bagepapir. Lad der køle af, skil evt. store stykker ad og opbevar det i en lufttæt beholder i skabet.

tirsdag den 3. december 2013

Overnight oats




Nu er det igen tid til praktik og endnu en gang skal jeg til Aalborg. Derfor er det rigtig vigtigt at jeg får en nem morgenmad, som jeg kan dele op og på den måde spise lidt i toget og lidt i "kaffepausen". I sidste praktikperiode lavede jeg bare almindelig havregrød, men det blev lidt kedeligt når det blev koldt. Nu har jeg så fundet den lækreste opskrift på overnight oats, som jeg tror kommer til at være min faste morgenmad i praktikperioden. Den er så nem at røre sammen når man alligevel lige står og ordner madpakke og så smager den helt fantastisk - man kan jo lave den som man foretrækker! Jeg tror faktisk jeg skal til at skære lidt ned på portionsstørrelsen, for det mætter meget bedre end almindeligt havregrød.

2 personer
Det skal du bruge:
2,5 dl havregryn
2,5 dl juice (jeg brugte æblejuice)
1 håndfuld af dine yndlingsfrø og -kerner (Jeg brugte solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, sesamfrø og hasselnødder)
Evt. lidt tørret frugt (Jeg brugte abrikos, skåret i mindre stykker)
1 revet æble
Stødt kanel
Stødt muskatnød


Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne godt og smag til med kanel og muskatnød. Hæld det i en bøtte med låg og sæt det i køleskabet til næste morgen. Hvis konsistensen er for våd eller tør, kan du justere det ved at tilsætte mere havregryn eller juice.

søndag den 1. december 2013

Dahl





Dal, daal, dahl. Det kan staves på mange forskellige måder, men de er alle en udgave af en asiatisk ret, en form for gryderet med linser. I Asien spiser den den som regel med ris til og det tror jeg også at jeg vil gøre i fremtiden, for det er en meget spicy ret, der vil have godt af noget til at tone det lidt ned. Men hvis man er hardcore, så kan man sagtens spise det for sig selv, som en gryderet. Det gør jeg af og til, med en klat creme fraiche på toppen og et lille stykke lunt naanbrød ved siden af.

Dahl er dejlig billigt og nemt at lave. Desuden er det en rigtig proteinrig ret og den er en god næringskilde for vegetarer!

4 personer
Det skal du bruge:
2 løg
4 fed hvidløg
En sjat olie
2 spsk fintrevet ingefær
1,5 spsk garam masala (karry kan også bruges!)
1 tsk chili
1 lille kanelstang
1 dåse hakkede tomater
2 tsk sukker
400 g røde linser
8 dl vand


Sådan gør du:
Hak løg og hvidløg og brun det i olien. Tilsæt ingefær, garam masala, chili og kanelstang og lad det småstege et par minutter under omrøring. Tilsæt tomater, sukker og salt og lad det koge lidt ind. Tilsæt til sidst linser og vand og lad det hele simre under låg i 20-30 minutter. Rør jævnligt og smag til med salt.