søndag den 28. april 2013

Ratatouille



Ratatouille [ratatuij] er en traditionel fransk ret, nærmest en form for sammenkog af grøntsager. Det er en god mulighed for at få brugt de grøntsager, der ellers begynder at se lidt kedelige ud. I Frankrig lærte jeg at lave den med squash, champignon og tomat (og den skal nok komme ind et tidspunkt!), men jeg tror kun det er fantasien der sætter grænser for, hvad man kan putte i. Her har jeg bare brugt, hvad jeg lige havde liggende.

2 personer
Det skal du bruge:
1/2 aubergine
3 tomater
1 løg
Lidt olie til stegning
2 spsk tørret grønt krydderi, fx herbes de provence eller timian


Sådan gør du:
Varm olien godt op i en gryde og skær grøntsagerne i grove tern. Svits løgene til de er gyldne og tilsæt auberginen. Det skal stege i et par minutter, til auberginen begynder at få en mere brun og gennemstegt farve. Tilsæt tomater og krydderi og lad det småsimre et minut eller to - husk at røre rundt en gang i mellem. Det gør ikke noget, at det får en lidt smattet konsistent.
Server fx som alternativ til den grønne salat eller med tzatziki og naanbrød.

lørdag den 27. april 2013

Burger med auberginebøf


4 personer
Det skal du bruge:
1 aubergine
2 tomater
2 kugler bøfmozarella
1 glas grøn pesto
1 hjertesalat
4 burgerboller

Serveres med Sprøde Fritter - se opskrift her


Sådan gør du:
Skær auberginen på langs i 4 skiver og skær tomater og ost i 8 skiver. Læg auberginerne på en varm pande med olie og steg 1-2 minutter. Vend dem og læg to skiver tomat og ost på hver. Lad dem også få 1-2 minutter på denne side. Varm evt. burgerbollerne og smør dem på begge sider med pesto. Saml burgeren med salatblade og auberginebøffen.


TIP: Auberginen kan også laves på grillen, pensl dem med olie og giv dem et par minutter på hver side. Læg ligeledes tomat og ost på, når du vender dem.

onsdag den 24. april 2013

Falafel


4 personer
Det skal du bruge:
200 g kikærter
1 bundt persille
1 lille fed hvidløg
1 lille løg eller 1/2 stort
2 tsk koriander
2 tsk spidskommen
Salt
1 lille kartoffel, skrællet
2 æg
2 spsk rasp
1/2 tsk chili
2 spsk citronsaft

Godt med olie til stegning/fritering


Sådan gør du:
Lad kikærterne stå i blød i koldt vand i minimum 8 timer - de skal ikke koges efter udblødning!

Blend alle ingredienserne og vend det god sammen. Lad det evt. stå i køleskabet en times tid. Farsen må gerne være godt våd, så tilsæt evt. lidt god olie, hvis den virker for tør.
Form farsen til små kugler og steg dem i frituren eller lav dem som frikadeller og steg dem på en pande med masser af olie. De skal ikke stege meget mere end 1-2 minutter på hver side. Server som en slags veggie-frikadeller eller brug dem i pitabrød eller tortillapandekager.

tirsdag den 23. april 2013

Vege-hvad-for-noget?

Jeg kan ikke holde det hemmeligt længere: Jeg er blevet vegetar!

Eller, rettere sagt: Jeg er blevet pescetar. Jeg spiser stadig fisk en gang imellem, men det er meget sjældent og jeg undgår det hvis jeg kan (Jeg elsker fisk, sorry!), så jeg tillader mig alligevel at kalde mig for vegetar.

Jeg har for nylig kunne fejre min 2-måneders dag og det har sat en masse tanker i gang. Normalt har jeg altså ikke lyst til at være dén form for vegetar, der prædiker og prøver at omvende alle - selvom jeg selvfølgelig synes at alle i det mindste burde prøve at mindske deres indtag af kød. Vidste du for eksempel, at der bliver produceret svimlende 146 kg kød pr dansker om året? Det svarer til 2 af mig!  (Okay, lidt mindre end to af mig, men jeg arbejder på det!)

Grunden til at jeg er blevet vegetar? Jeg synes det er synd for dyrene. Jeg synes det er synd at de indespærres og fratages deres rettigheder. Jeg ved at der er mange, der ikke har lyst til at se sandheden i øjnene - for man vil jo hellere leve i lykkelig uvidenhed. Men hvis man vil spise kød, så må man også vide, hvor det kommer fra og derfor anbefaler jeg alle at se Gary Yourofskys tale - eller i det mindste bare lidt af den. Og bare rolig, der er danske undertekster på ;o)

http://www.youtube.com/watch?v=njKAzs5mhCE

Lad mig slå det fast med det samme: Man kan sagtens leve vegetarisk og stadig få alle de nødvendige næringsstoffer - du kan oven i købet leve vegansk og stadig få alt det du skal bruge. Flere undersøgelser viser, at kødspisere har større risiko for at udvikle livsstilssygdomme, som diabetes, kræft, knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme. En vegetarisk kost er ikke nødvendigvis sund, men kan på mange områder være sundere end en animalsk kost - både fysisk og psykisk.

Der er delte meninger om, hvorvidt vi er lavet til at være kødspisere. Det mener jeg ikke vi er. Fysiologisk set, minder vores krop mere om planteæderes end kødæderes. At vi alligevel spiser kød, handler nok i bund og grund om, at det er blevet serveret for os gennem vores barndom og det er derfor blevet en vane for os at spise det, det er blevet en tradition. Vi har aldrig kendt andet end en animalsk kost og det ukendte skræmmer os. Jeg vil ikke til at komme alt for meget ind på det, Gary siger det meget bedre i videoen.

Jeg håber inderligt, at alle vil tænke sig om en ekstra gang, inden der ryger en pakke hakkekød i indkøbsvognen næste gang. Vælg gerne den økologiske udgave, men husk: økologi er ikke en garanti for, at dyrene har haft det godt!

søndag den 21. april 2013

Pasta med spinat og cherrytomater


2 personer
Det skal du bruge:
150 g pasta
100 g frisk spinat
200 g cherrytomater
2 spsk god olivenolie
Lidt friskrevet parmesan


Sådan gør du:
Kog pastaen i godt saltet vand og lad den køle lidt af.
Skyl spinaten grundigt og halver tomaterne. Bland det sammen med pastaen og olivenolie, sørg for at vende det godt. Server med friskrevet parmesan.

torsdag den 18. april 2013

Pasta med tomat-fløde-sauce


2 personer
Det skal du bruge:
500 g frisk pasta
1 lille løg
Et nip chilipulver
En sjat olie
1 dåse hakkede tomater
2 dl fløde
Lidt persille


Sådan gør du:
Kog pastaen al dente.
Hak løget fint og svits det i lidt olie på en pande. Svits chilipulveret med et par minutter, men uden at løgene brænder på. Tilsæt hakkede tomater og til sidst fløde. Lad det småsimre lidt, til det er kogt lidt ind. Bland det sammen med den kogte pasta og server med lidt friskhakket persille.

søndag den 14. april 2013

Sprøde fritter



Indrømmet: Jeg er hungover i dag og skal helt klart hygge mig med hjemmelavede fritter i aften! Jeg er en af dem, der foretrækker sprøde fritter og det kan sommetider godt være lidt en kamp for mig, at lave dem perfekte. Men nu har jeg fundet et godt lille tip, det gør det lidt nemmere. Enjoy!

2 personer
Det skal du bruge:
500 g små kartofler
1 løg
4 fed hvidløg
Evt. andre rodfrugter, fx gulerødder, pastinakker og rødbeder.
Dit yndlingskrydderi
Lidt olie


Sådan gør du:
Skrub kartoflerne og skær eventuelle spirer af. Du kan også skrælle dem, men jeg synes nu de er meget lækre med skræl. Skær dem i mundrette stykker og læg dem i en skål med koldt vand i ca. 10 minutter. Skift vandet og gentag et par gange. Det kolde vand trækker stivelsen ud af kartoflerne og gør dem mere sprøde.
Tænd for ovnen på 200 grader.
Skræl løget og skær det i både, skær rodfrugterne i mundrette stykker. Bland dem godt sammen med kartoflerne, olien og krydderiet - jeg er mest til timian. Kværn godt med salt henover. Læg de fede hvidløg over kartoflerne (ja, med skræl) og smid hele herligheden i ovnen i ca. en halv times tid. Hvidløgene kan efterfølgende skrælles og spises, de får en lidt sødere smag af at blive bagt på denne måde.

mandag den 8. april 2013

Chili sin Carne


Jeg har kategoriseret retten som en vegansk ret, for selve retten er jo vegansk i sig selv. Om man serverer det med creme fraiche er det der afgør, om den så ender som en vegansk eller vegetarisk ret.

6 personer
Det skal du bruge:
1 stort løg
3-4 fed hvidløg
En sjat olie
4 gulerødder
2 dåser kidneybønner
1 dåse baked beans
1 lille dåse majs
3 dåser hakkede tomater
1/2 rød chili, afhængig af styrke
1 tsk kanel
2-4 tsk spidskommen
2 tsk gurkemeje
3 dl bulgur
4 dl vand

Creme fraiche
Frisk persille


Sådan gør du:
Hak løg og hvidløg og steg dem i olien til de er blanke. Tilsæt groftrevne gulerødder og lad det stege med et par minutter. Dræn kidneybønner og majs og tilsæt sammen med baked beans (de skal ikke drænes). Hæld hakkede tomater i sammen med finthakket chili og krydderier, rør godt rundt og lad det småsimre i 10 minutter. Tilsæt bulgur og vand og lad det koge til bulguren er nok - det tager ca. 5-10 minutter. Server med kold creme fraiche og hakket persille.

torsdag den 4. april 2013

Hindbærsnitter



Hindbærsnitter ér bare en rigtig klassiker og de er slet ikke så besværlige at lave, som man skulle tro. Denne udgave indeholder lidt citron, så den er ikke så vammel, men mere frisk i det og passer perfekt til sommeren!
Giv ikke op, hvis bundene knækker. De bliver holdt sammen af marmeladen og glasuren :)

Ca. 10-12 stk
Det skal du bruge:
Bunde:
200 g hvedemel
50 g mandler, blendet til fint mel
25 g flormelis
150 g blødt margarine
1 æggeblomme
Revet skal af 1 citron

Hindbærmarmelade:
250 g hindbær
125 g sukker
Evt. lidt vand

ELLER

250 g færdigt hindbærmarmelade

Glasur:
2,5 dl flormelis
1 spsk bløst smør
Saft af 1 citron
Multifarvet krymmel


Sådan gør du:
Bunde:
Ælt alle ingredienserne godt sammen til dejen har en samlet konsistens. Del den i to lige store dele og lad dem hvile i køleskabet i mindst 30 minutter. Tænd for ovnen på 200 grader og lav i mellemtiden hindbærmarmeladen.
Rul bundende ud på hver sit stykke meldrysset bagepapir. Prøv at se om du kan lave dem på firkantede som muligt og helst lige store. Bag dem i ovnen i cirka 10-12 minutter eller til de er gyldne. Hold godt øje, for de får hurtigt for meget!

Hindbærmarmelade:
Kog hindbærene op med sukker og tilføj evt. lidt vand. Lad det småsimre i ca. 10 minutter og lad det køle helt ned.
Smør et godt lag marmelade på den ene, bagte bund og løft forsigtigt den anden over på. Lad det stå mens du laver glasuren.

Glasur:
Bland den bløde smør (gerne stuetempereret) sammen med flormelis og tilsæt lidt citronsaft ad gangen, til glasuren har den rette konsistens - ikke for tyk, men heller ikke for tynd. Smør glasuren på kagen og drys med krymmel. Skær i mindre stykker med en skarp kniv og tør kniven af i køkkenrulle mellem hvert snit. Jeg skærer en gang på langs og 5-6 gange på tværs.

Er bedst på dagen.


TIP: I stedet for at smide æggehviden ud, kan du lægge den i en lille bøtte og smide den i fryseren.

mandag den 1. april 2013

Quesadillas


Det her er nok noget af det lækreste jeg længe har lavet. Det er nemt, lækkert og man kan lave sin helt egen version. Prøv fx også med tomater eller grillet kylling.

2 personer
Det skal du bruge:
4 tortilla-pandekager
200 g revet ost - jeg bruger en blanding af mozarella og cheddar
2 forårsløg
1 rød peberfrugt
1 rød chili


Sådan gør du:
Hak forårsløg, peberfrugt og chili fint og bland det sammen med osten. Læg en pandekage på en varm pande, fordel halvdelen af oste-blandingen og tryk en anden pandekage ned over. Steg ved middel varme i ca. 5 minutter. Osten skal smelte og pandekagen må gerne tage lidt farve, men den må ikke blive brændt, så pas på! Vend quesadillaen (brug evt en tallerken) og giv den også 5 minutter på den anden side. Skær den i trekanter med en skarp kniv og server med lidt avocado.